גידול ילדים עם כישורים חברתיים טובים
- Sara Rouk
- 8 באפר׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
בעולם שבו הטכנולוגיה תופסת מקום מרכזי בחיינו, חשיבותם של כישורים חברתיים אצל ילדים הולכת וגוברת. כישורים אלו, הכוללים את היכולת לתקשר בצורה יעילה, להבין ולהתחשב ברגשות של אחרים ולפתור סכסוכים בדרך שלום, הם חיוניים להצלחה בחיים האישיים, הלימודיים והמקצועיים.
מה זה כישורים חברתיים:
כישורים חברתיים, הם מערכת של כלים שמאפשרים לאדם לתקשר ולנהל אינטראקציות חיוביות עם אחרים.
הם חשובים לכל אדם, בכל גיל ובכל תחום בחיים ומאפשרים לנו ליצור קשרים משמעותיים עם אחרים. התפתחות כישורים חברתיים, הוא תהליך מורכב ומתמשך, המתחיל כבר בגיל ינקות ונמשך לאורך כל הילדות וההתבגרות.
התהליך מתרחש בשלבים שונים, וכל שלב מאופיין באתגרים ובמיומנויות ייחודיות.

למה אנחנו צריכים להתאמן ולהשתפר בזה:
מכיוון שהם הבסיס לתקשורת הבין אישית שלנו עם אחרים. הם עוזרים לנו להשתלב בחברה, להצליח בלימודים, בעבודה, בזוגיות, כהורים ולחיות חיים בריאים ומספקים יותר. כישורים אלו, כוללים מגוון רחב של התנהגויות, הן מילוליות והן לא מילוליות.
מקרה מהקליניקה:
הגיעה אליי אמא ושיתפה על הקשיים עם הילד שלה בפן החברתי. אמרה שנראה שהכישורים החברתיים שלו לא טובים, הוא מדבר ליד אנשים, עליהם, בנוכחותם, מדבר בטון לא נעים, מבקש דברים בצורה לא מנומסת, דורש גם כשהצד השני לא מסכים לתת לו את מה שהוא רוצה, לא מתחשב ברצונות של אחרים לא מקשיב כשמישהו אחר מדבר ועוד הרבה...
כמובן שההתנהגויות שהיא שיתפה גורמים להרבה חיכוכים בבית, לפיצוצים ותסכול גדול, שהם ההורים, לא מצליחים לתקשר עם הילד שלהם בצורה טובה, שלא לדבר על רגשות האשם שהם מסתובבים איתם על ״איך גידלנו ילד לא מחונך״.
סוגים של כישורים חברתיים:
תקשורת: היכולת להביע את עצמנו בצורה ברורה ומובנת, להקשיב לאחרים (בכמה רמות הקשבה) ולנהל שיחה נעימה.
אמפתיה: היכולת לזהות ולהבין רגשות של אחרים.
פתרון קונפליקטים: היכולת ליישב חילוקי דעות בצורה מכבדת ויעילה.
שיתוף פעולה: היכולת לעבוד יחד עם אחרים למען מטרה משותפת.
ביטחון עצמי: היכולת להרגיש בנוח עם עצמינו ולעמוד על דעתנו.
ניהול רגשות: היכולת לזהות, להבין ולנהל את רגשות בצורה יעילה.
מודעות חברתית: היכולת לקלוט רמזים חברתיים ולהבין את הדינמיקה החברתית בסביבה.
התפתחות כישורים חברתיים לפי גיל:
שלב התינוקות 0-2:
בשלב התינוקות, קשר חזק ומיטיב עם ההורים חיוני להתפתחות רגשית וחברתית, תינוקות לומדים להביע רגשות בסיסיים כמו שמחה, עצב, כעס ופחד ומשתמשים בתקשורת מילולית ולא מילולית כמו קשר עין, חיוך, בכי ומימיקות פנים על מנת לתקשר עם הסביבה.
גיל גן 2-5:

ילדים נחשפים למשחק משותף עם ילדים אחרים, מה שמאפשר לילדים לתרגל שיתוף פעולה, תקשורת ותיאום. הם מתחילים לייצור קשרים חברתיים ראשוניים עם ילדים אחרים ונדרשים לפתור סכסוכים בדרכים פשוטות, כמו פשרה או התערבות מבוגר. הם מתחילים להיחשף לכללים חברתיים בסיסיים כמו משחק בתורות, כבוד, התחשבות באחר ונימוס.
גיל בית הספר 6-12:
זה גיל שהילדים מתחילים להצטרף לקבוצות חברתיות, כמו חוגים, קבוצות ספורט וקבוצות חברתיות בביה״ס. הם מתחילים לחוות לחץ חברתי ולהתנהג בדרכים מסוימות, עלולים לחוות בריונות מצד ילדים אחרים ומתחילים לפתח אהבה וחברות רומנטית עם האחר.
גיל ההתבגרות 12-18:
איזה גיל אהה!? זו באמת תקופה של שינויים משמעותיים, הן מבחינה פיזית והן מבחינה רגשית. המתבגרים נמצאים בשלב של חיפוש זהות משלהם ולפניהם אתגרים חברתיים מורכבים יותר. הם נוטים לחוות לחץ חברתי עצום, מכאן הם מתנהגים, מתלבשים, ומחזיקים בדעות מסוימות. פיתוח וחיזוק הכישורים החברתיים, יעזרו להם לפתח מודעות עצמית ובהחלט עמידות טובה יותר בפני לחץ חברתי.
כמבוגרים:
סך הכישורים שפיתחנו לאורך השנים, עוזרים לנו בהכרות עם אנשים חדשים, ליצור קשרים חברתיים משמעותיים וגם לשמור עליהם. הם חשובים לנו בעבודה, ביכולת לעבוד בצוותים, לתקשר מול קולגות, מנהלים, לקוחות ולפתור קונפליקטים בצורה טובה ויעילה. כמו כן, הם מאוד משמעותיים כשמדובר בזוגיות ומשפחה ועוזרים לנו ביצירת זוגיות בריאה ולהיות בהורות מיטיבה.
יש גם פן של בריאות נפשית, מחקרים מראים שקשרים חברתיים חזקים תורמים לבריאות הנפשית ומפחיתים את הסיכון לדיכאון וחרדה.
גורמים המשפיעים על התפתחות כישורים חברתיים:
גנטיקה: גורמים גנטיים יכולים להשפיע על תכונות כמו ביישנות, חברותיות, אינטליגנציה, יצירתיות, נטייה לקחת סיכונים.
סביבה: הסביבה שבה הילד גדל ומתפתח, כמו משפחה, בית הספר והחברים, משפיעה רבות על התפתחות כישוריו החברתיים.
הזדמנויות: ילדים שנחשפים למגוון רחב של פעילויות חברתיות סופגים שם שלל התנהגויות וכישורים חדשים.
איך כהורים נעזור לילדים לפתח כישורים חברתיים בריאים:
נשמש כמודל לחיקוי: ילדים לומדים בעיקר על ידי התבוננות בהורים. הם סופגים מאיתנו התנהגויות ולומדים על העולם דרך ההתנהגות שלנו ההורים. הקפידו להראות לילדים כיצד אתם מתקשרים עם אחרים, פותרים קונפליקטים ומתנהגים בצורה נעימה וחברתית כלפי אחרים.
נעודד להשתתף בפעילויות חברתיות: חוגים, קבוצות ספורט ואירועים חברתיים, יחשפו את הילדים למגוון רחב של סיטואציות חברתיות ויאמנו את הכישורים שלהם בסביבות מגוונות.
נדבר איתם: הקפידו להקשיב לילדים ולעודד אותם לדבר על רגשותיהם ועל קשיים חברתיים שהם חווים. נסו להיות סקרניים ומתעניינים בחוויות שלהם.
נעודד על התנהגות חברתית חיובית: כאשר ילדיכם מתנהגים בצורה נעימה וחברתית, הקפידו לעודד אותם וציינו מה ראיתם ואהבתם במעשים שלהם.
לסיכום:
כישורים חברתיים הם סופר חשובים להתפתחות הילדים. על ידי הדרכה, הדגמה, עידוד וחיזוק, אתם ההורים יכולים למלא תפקיד משמעותי ולסייע לילדים לפתח כישורים אלו ולנהל חיים חברתיים בריאים ומספקים.
אם אתם נתקלים בקשיים ודילמות כהורים, מה שנורמלי ומובן לחלוטין!
אתם מוזמנים ליצור איתי קשר לשיחת ייעוץ חינם.
מדוייק מאוד. כולנו צריכים להיות במודעות על המיומנויות ולא להימנע או לנצלם לרעה. כל דבר קיצוני אינו מטיב.